Skip to the main content

Original scientific paper

Proizvodnja hrane i zoonotski virusi

Dražen Knežević ; Hrvatska agencija za hranu, Osijek
Bela Njari ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Full text: croatian pdf 267 Kb

page 352-359

downloads: 1.008

cite


Abstract

Procesi globalizacije zahvacaju sve sfere današnjeg društva. Rezultat je gotovo neometana trgovinska razmjena roba. S
toga su uspostavljeni novi sustavi koji bi trebali osigurati proizvodnju sigurne hrane pri cemu odgovornost za proizvodnju
snose subjekti u poslovanju s hranom (SPH). Sve više dolazi do izražaja potreba da se sudionici u lancu proizvodnje
i potrošnje hrane upoznaju i s manje poznatim opasnostima i rizicima koji dolaze od nekih virusa uzrocnika zoonoza
(“zoonotski virusi”). To je svojevrsno upozorenje da se uzgoj životinja, proizvodnja hrane životinjskog podrijetla te
konacno i njena potrošnja obavljaju na nacine koji ne bi imali posljedice za samu proizvodnju ili zdravlje potrošaca.

Keywords

zoonotski virusi; proizvodnja i sigurnost hrane

Hrčak ID:

52516

URI

https://hrcak.srce.hr/52516

Publication date:

10.12.2009.

Visits: 1.697 *