Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ DUŠIČNE GNOJIDBE NA KEMIJSKI SASTAV GROŽĐA KULTIVARA CHARDONNAY, GRAŠEVINA I RIZLING RAJNSKI

Marko Karoglan ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marin Mihaljević ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Luna Maslov ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mirela Osrečak ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ana Jeromel ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Bernard Kozina ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Rikard Petrić ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 84 Kb

page 8-12

downloads: 660

cite


Abstract

Dušična gnojidba jedan je od uobičajenih agrotehničkih postupaka u vinogradarskoj proizvodnji, čime se može utjecati na povećanje vegetativne mase vinove loze i prinosa grožđa, ali i na dinamiku dozrijevanja, vezanu, prvenstveno, uz razlike u koncentracijama
šećera, ukupne kiselosti i sadržaja organskih kiselina u grožđu. Pokus
je proveden u dvije godine (2006. – 2007.) na kultivarima Chardonnay, Graševina i Rizling rajnski, uz tri različita intenziteta dušične gnojidbe 23 kg, 70 kg i 117 kg N/ha. Sadržaj šećera te jabučne i limunske kiseline nije se mijenjao s obzirom na intenzitet gnojidbe. Razlike su uočene u grožđu Rizlinga rajnskog 2006. godine pri gnojidbi s 23 kg i 70 kg N/ha te Chardonnaya pri gnojidbi s 117 kg N/ha.

Keywords

dušična gnojidba; šećer; ukupna kiselost; jabučna; vinska; limunska kiselina; Chardonnay; Graševina; Rizling rajnski

Hrčak ID:

53772

URI

https://hrcak.srce.hr/53772

Publication date:

10.6.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.698 *