Original scientific paper
Esencijalni minerali mlijeka i njihov dnevni unos konzumiranjem mlijeka
Nada Vahčić
Mirjana Hruškar
Ksenija Marković
Mara Banović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, Zagreb
Irena Colić Barić
Abstract
Minerali se nalaze u svim namirnicama pa tako i u mlijeku i mliječnim proizvodima. Na udjel minerala u mlijeku utječu mnogi faktori, od uvjeta zaštite okoliša za vrijeme ispaše, hranjenja, uzgoja, stadija
laktacije i klime do postupaka nakon mužnje, transporta i obrade. Cilj istraživanja bio je procijeniti je li unos esencijalnih minerala u skladu s vrijednostima za Preporučene dnevne unose (RDA), Adekvatne unose (AIs) ili Maksimalno dozvoljene dnevne unose (Uls) za esencijalne elemente. Analizirani su uzorci mlijeka različitih proizvođača, s različitim udjelom masti, a nabavljeni su na zagrebačkom tržištu četiri puta tijekom 2007. godine. Udjeli deset minerala (Ca, P, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, Ni, K and Na) određeni
su pomoću atomske apsorpcijske spektrometrije. Srednje vrijednosti udjela minerala bile su u skladu s literaturnim podacima. Također je procijenjen dnevni unos navedenih minerala putem mlijeka, kod djece školskog uzrasta (školska djeca u dobi 8-9 godina i adolescenti u dobi 15-18 godina) podijeljene u grupe obzirom na godine i spol. Prosječni dnevni unosi esencijalnih minerala kretali su se od minimalno 1,36 % za mangan do maksimalno 35,27 % za fosfor, bez obzira na dob i spol djece.
Keywords
mlijeko; minerali; unos minerala
Hrčak ID:
55146
URI
Publication date:
2.7.2010.
Visits: 4.052 *