Original scientific paper
PRIMJENA MANAN-OLIGOSAHARIDA U HRANIDBI SISAJUĆE JANJADI U EKSTENZIVNOM UZGOJU
Zvonko Antunović
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivica Marić
; Hrvatska Poljoprivredna agencija, Dubrovnik, Hrvatska
Ivica Matanić
; Alltech-Biotehnologija Zagreb, Hrvatska
Zvonimir Steiner
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec
; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jadranka Wagner
; Medicinski fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Abstract
Cilj je ovoga istraživanja ukazati na proizvodna svojstva i biokemijske pokazatelje u krvi sisajuće janjadi hranjene smjesom s dodatkom mananoligosaharida. U istraživanje je uključeno 30 janjadi, pasmine dubrovačka ruda, u dobi od 50 dana. Janjad je zajedno s ovcama bila na ispaši i po povratku u staju hranjena livadnim sijenom i krmnom smjesom istog sastava, u kontrolnoj skupini bez, a u pokusnoj skupini s dodatakom 0,4% manan-oligosaharida (Bio-Moss®). Janjad je vagana na početku i na kraju
pokusa (40. dan), kada su uzete tjelesne mjere janjadi. Uzorci krvi janjadi (10 ml) uzeti su ujutro nakon hranjenja na kraju pokusa. Utjecaj dodatka manan-oligosaharida (Bio-Mos®) nije doveo do statistički značajnog (P>0,05) porasta tjelesne mase i dnevnog prirasta, kao niti do promjena tjelesnih mjera janjadi, iako je janjad pokusne skupine ostvarila bolje tjelesne mase i dnevne priraste za 5,12 i 7,96%. U krvi janjadi hranjene s dodatkom manan-oligosaharida utvrđene su značajno niže koncentracije triglicerida i ukupnog kolesterola, kao i značajno viša aktivnost ALP u odnosu na janjad kontrolne skupine. Buduća istraživanja s dodatkom
manan-oligosaharida u hrani trebaju biti usmjerena na uključivanje sisajuće janjadi u još ranijoj dobi.
Keywords
janjad; manan-oligosaharidi; hranidba; krv
Hrčak ID:
57012
URI
Publication date:
12.7.2010.
Visits: 1.500 *