Original scientific paper
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
T. Moslavac
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technologyt Osijek, Osijek, Croatia
A. Pozderović
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technologyt Osijek, Osijek, Croatia
Anita Pichler
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Food Technologyt Osijek, Osijek, Croatia
Katica Volmut
; IPK TVORNICA ULJA ČEPIN d.o.o., Čepin, Croatia
Abstract
U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0,01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy´Less®CS (0,1 %) i StabilEnhance®OSR (0,1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje i ulje koštica grožđa. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskog i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina Oxy´Less®CS efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u odnosu na StabilEnhance®OSR i propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period i zaštitni faktor, ima ekstrakt ružmarina Oxy´Less®CS u svim smjesama ulja. Sintetski antioksidans propil galat efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese ulja u odnosu na StabilEnhance®OSR.
Keywords
biljna ulja; oksidacijska stabilnost; propil galat; ekstrakt ružmarina
Hrčak ID:
59550
URI
Publication date:
16.7.2010.
Visits: 3.418 *