Skip to the main content

Review article

Histaminsko otrovanje morskom ribom

M. Nosić orcid id orcid.org/0000-0002-1428-2235 ; Put Biliga 83, 23000 Zadar, Croatia


Full text: croatian pdf 101 Kb

page 26-31

downloads: 7.352

cite


Abstract

Histaminsko otrovanje je kemijska intoksikacija do koje dolazi kada se u organizam unese hrana (u ovom slučaju riba) koja sadrži visoku koncentraciju histamina. Histamin se u ribi oblikuje post mortem, bakterijskom dekarboksilacijom esencijalne aminokiseline histidina. U ovom radu će se govoriti o uzrocima nastajanja histamina u ribi te o njegovu djelovanju na čovjekovo zdravlje te će ujedno biti navedeni načini prevencije ove vrste otrovanja. Ujedno će biti opisani slučajevi histaminskog otrovanja u našoj zemlji i u svijetu te će biti interpretirane stavke iz važećeg Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu na temelju kojih se odlučuje o rezultatima kemijske analize na histamin.

Keywords

histamin; slobodni histidin; simptomi otrovanja; sprječavanje nastajanja histamina u praksi; Pravilnik

Hrčak ID:

59551

URI

https://hrcak.srce.hr/59551

Publication date:

16.7.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 9.049 *