Agriculture, Vol. 16 No. 2, 2010.
Preliminary communication
UTJECAJ TEMPERATURE I RELATIVNE VLAŽNOSTI ZRAKA NA UDIO VLAGE U SJEMENU, KLIJAVOST I ENERGIJU KLIJANJA TRIJU SORTI PŠENICE TIJEKOM JEDNOGODIŠNJEGA SKLADIŠTENJA
Ivica Strelec
orcid.org/0000-0003-3999-8499
; Faculty of Food Technology, J..J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ruža Popović
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Ilonka Ivanišić
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Vlatka Jurković
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Croatia
Zorica Jurković
; Croatian Food Agency, Osijek, Hrvatska
Žaneta Ugarčić-Hardi
; Faculty of Food Technology, J..J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Mirjana Sabo
; Faculty of Food Technology, J..J. Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Abstract
Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj četiri različita uvjeta temperature i relativne vlažnosti zraka (RH) na promjene vlažnosti sjemena, klijavost i energiju klijanja triju sorti pšenice pakirane u papirnate vrećice i skladištene godinu dana. Tijekom prvih 90 dana skladištenja nastupilo je značajno sniženje vlažnosti sjemena od 4, 2,5 i 0,9 %, pri uvjetima skladištenja od 40 °C, 25 °C i 4 °C pri 45% RH, nakon čega je sjeme zadržalo vlažnost na istoj razini sve do kraja skladištenja. Gubitak klijavosti i energije klijanja nastupio je samo pri višim temperaturama skladištenja i razlikovao se među sortama. Nakon godinu dana skladištenja, gubitak klijavosti i energije klijanja bio je veći kod sjemena skladištenoga pri 40 °C (35-85 % i 55-94 %), nego pri 25°C i 45 % RH (10-20 % i 15-22 %). Podaci istraživanja ukazuju na značajan utjecaj temperature i relativne vlažnosti zraka na promjene vlažnosti sjemena, klijavost i energiju klijanja ispitivanih sorti tijekom skladištenja, kao i na značajnu ovisnost promjena klijavosti i energije klijanja o sortnim karakteristikama.
Keywords
vlažnost zrna; klijavost; relativna vlaga zraka; temperatura; vigor; pšenica
Hrčak ID:
61974
URI
Publication date:
9.12.2010.
Visits: 11.647 *