Skip to the main content

Original scientific paper

Učinak dodavanja živih stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae u obroku tovne janjadi na proizvodne rezultate i broj bakterija u buragu

Željko Mikulec ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Boris Habrun ; Department of Bacteriology, Croatian Veterinary Institute, Zagreb, Croatia
Hrvoje Valpotić ; Department of Animal Nutrition and Dietetics, Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 190 Kb

page 695-703

downloads: 1.331

cite


Abstract

Proveden je pokus da bi se utvrdio učinak živih stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae na proizvodne rezultate janjadi. Pokus je proveden na trideset i šest janjaca istočnofrizijske pasmine podijeljenih u kontrolnu skupinu koja u hrani nije dobivala žive stanice kvasca (CD = kontrolna hrana), pokusnu skupinu s 1 g živih stanica kvasca u obroku (YC1) i pokusnu skupinu s 0,5 g živih stanica kvasca u obroku (YC0,5). Obrok se sastojao od sijena i dodatka koncentrata koji je sadržavao kukuruz (66,3%), sojinu sačmu (18,7%), pšenične posije (6%) i brašno lucerne (4%). Nije utvrđen učinak na težinu, prirast i konverziju hrane. Postupak nije
utjecao na broj anaerobnih i aerobnih bakterija. Zaključili smo da žive stanice kvasca nisu poboljšale rast u janjadi hranjene sijenom i koncentratom.

Keywords

žive stanice kvasca; janjad; sijeno; dodatak; proizvodni rezultati

Hrčak ID:

62385

URI

https://hrcak.srce.hr/62385

Publication date:

16.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.496 *