Skip to the main content

Preliminary communication

Čimbenici koji utječu na sadržaj kolesterola u mlijeku krava hranjenih konzerviranim krmivima TMR sustavom tijekom godine

Nina Strzałkowska ; Institute of Genetics and Animal Breeding Polish Academy of Sciences, Jastrzębiec, 05-552 Wólka Kosowska, Poland
Artur Jóźwik
Emilia Bagnicka
Józef Krzyżewski
Ross G. Cooper
Jarosław Olav Horbańczuk


Full text: english pdf 381 Kb

page 273-279

downloads: 1.751

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati promjene udjela kolesterola u visokomliječnih krava hranjenih obrokom sastavljenim od konzerviranih krmiva tijekom cijele godine. Istraživanja su provedena na 124 holstein-frizijske krave, odabrane iz stada koje proizvode 8457 kg mlijeka s 4,58 % mliječne masti i 3,56 % proteina, respektivno. Krave su držane u otvorenom tipu staja i hranjene ad libitum s potpuno izmiješanim obrokom (TMR, total mixed ration) tijekom cijele godine. Obrok se sastojao od kukuruzne
i travne silaže (50:50, na bazi suhe tvari) i koncentrata s mineralno-vitaminskim dodacima. Uzorci mlijeka prikupljani su pojedinačno od svake krave u mjesečnim intervalima tijekom cijele godine. Sadržaj kolesterola u mlijeku (mg/dL) i mliječnoj masti (mg/g) u vezi je sa stadijem laktacije, godišnjim dobom, brojem somatskih stanica i udjelom masti, ali nije bio pod utjecajem redoslijeda laktacije. Sadržaj kolesterola u dnevnoj količini mlijeka (mg/kravi/dan) ovisi također o redoslijedu laktacije. Unatoč hranidbi krava uniformnom prehranom tijekom cijele godine TMR sustavom, sadržaj kolesterola u mlijeku mijenjao se pod utjecajem sezone.

Keywords

kolesterol; mlijeko; TMR sustav; konzervirana hrana; krava

Hrčak ID:

62554

URI

https://hrcak.srce.hr/62554

Publication date:

22.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.111 *