Skip to the main content

Original scientific paper

Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije

Davorin ml. Rudolf ; Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu
Irena Kardum ; Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu


Full text: croatian pdf 363 Kb

page 3-18

downloads: 1.476

cite


Abstract

S gledišta hrvatskih interesa, Sporazum o arbitraži između Hrvatske i Slovenije valja promatrati iz dva kuta. Jedna komponenta je svakako po Hrvatsku povoljna: Republika Slovenija će otkloniti svoju blokadu otvaranja i zatvaranja pregovaračkih poglavlja u postupku pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.
Druga komponenta arbitražnog sporazuma je po Hrvatsku nepovoljna: s aspekta očuvanja teritorijalne cjelovitosti države, rizik gubitka dijela državnoga teritorija je, smatraju autori, visok. Jedna od zadaća Arbitražnoga suda je utvrditi spoj Slovenije s otvorenim morem, a teritorijalni spoj s otvorenim morem se može ostvariti jedino tako da Hrvatska izgubi dio neprijeporno svoga državnoga teritorija.
Druga po Hrvatsku bitna nepovoljna okolnost iz arbitražnoga sporazuma (osim zadaće suda) je sastavljanje liste arbitara. Zbog načela solidarnosti među članicama Europske unije i zastupljenosti Slovenije u njenim institucijama, upitna je objektivnost sastavljača liste: institucije Europske unije su se prvi puta u svojoj povijesti izravno uplele u bilateralan granični spor, uglavnom tražeći političko rješenje i zaobilazeći međunarodnopravno - kako je tražila Slovenija.
Autori smatraju da principijelno ne valja ulaziti ni u kakav rizik oko pitanja očuvanja državnoga teritorija, i da se tek onda mogu realizirati ostali interesi, pa i ostvarenje “primarnog strateškog interesa“, ulaska u Europsku uniju.

Keywords

arbitražni sporazum; lista arbitara; otvoreno more; Republika Slovenija; Republika Hrvatska

Hrčak ID:

63254

URI

https://hrcak.srce.hr/63254

Publication date:

14.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.088 *