Skip to the main content

Original scientific paper

Prijedlog izmjena Međunarodne konvencije o odgovornosti i naknadi štete u vezi prijevoza opasnih i štetnih tvari morem (HNS konvencije), iz 1996. godine

Marija Pospišil Miler ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Marija Pospišil ; North of England P and I, Hong Kong


Full text: croatian pdf 529 Kb

page 427-469

downloads: 1.141

cite


Abstract

Međunarodna konvencija o odgovornosti i naknadi štete u vezi prijevoza opasnih i štetnih tvari morem, (HNS konvencija), donesena na Diplomatskoj konferenciji održanoj u Londonu od 15. travnja do 3. svibnja 1996. godine u okviru Međunarodne pomorske organizacije (IMO) s namjerom osiguravanja adekvatne, brze i efikasne naknade šteta do kojih dođe u vezi prijevoza opasnih i štetnih tvari morem, još uvijek nije stupila na snagu.
Stoga je u okviru pravnog odbora IMO-a utvrđen Prijedlog Protokola za izmjenu HNS konvencije iz 1996. godine čije se usvajanje očekuje na Diplomatskoj konferenciji zakazanoj za 26. travnja 2010. godine, a sa svrhom omogućavanja stupanja na snagu HNS konvencije.
Stupanjem na snagu HNS konvencije završio bi se i unaprijedio sustav međunarodnopravne regulacije odgovornosti za štete zbog onečišćenja mora uljem i drugim štetnim i opasnim tvarima s brodova s obzirom da je pitanje onečišćenja mora uljem koje se prevozi kao teret regulirano već afirmiranim CLC/Fond sustavom odgovornosti kako je izmijenjen 1992. godine i Protokolom o osnivanju dopunskog fonda iz 2003. godine, a pitanje onečišćenja mora pogonskim gorivom na zadovoljavajući način riješeno Međunarodnom konvencijom iz 2001. godine o odgovornosti i naknadi štete zbog onečišćenja mora pogonskim gorivom, koja je stupila na snagu 2008. godine.
U radu se analiziraju razlozi zbog kojih HNS konvencija iz 1996.
godine još nije stupila na snagu kao i rješenja za otklanjanje
zapreka za njezino stupanje na snagu koja nudi Prijedlog Protokola
za izmjenu HNS konvencije. S tim u vezi ukazuje se i na prednosti i
nedostatke koji mogu biti od utjecaja kod ocjene interesa Republike
Hrvatske i donošenja odluke o ratifikaciji HNS konvencije.

Keywords

onečišćenje mora opasnim i štetnim tvarima; obvezno osiguranje; izravna tužba

Hrčak ID:

63272

URI

https://hrcak.srce.hr/63272

Publication date:

14.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 2.119 *