Agronomy journal, Vol. 72 No. 2-3, 2010.
Original scientific paper
UTJECAJ OBRADE NA TLO, PRINOSE, SADRŽAJ UKUPNIH MASTI I BJELANČEVINA U ZRNU KUKURUZA
A. Špoljar
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Ivka Kvaternjak
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
I. Kisić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
D. Marenčić
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Vesna Orehovački
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Križevci, Hrvatska
Abstract
Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima tijekom 2008. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na značajke tla i prinose zrna kukukuruza (Zea mays L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i značajki tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu kukuruza. Uglavnom je utvrđen povoljniji utjecaj reducirane obrade na fizikalne značajke tla u odnosu na intenzivnije načine obrade s više zahvata. Kod svih istraživanih načina obrade tla ustanovljeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja ukupnih masti, bjelančevina i kapaciteta tla za vodu. Najveći korelacijski
koeficijent utvrđen je za bjelančevine kod varijante B (r = 0,51; p < 0,05), a za ukupni sadržaj masti kod varijante E (r = 0,56; p < 0,05). Veće vrijednosti kapaciteta tla za zrak također su utjecale na veći sadržaj ukupnih masti (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = 0,65; p < 0,01) i bjelančevina (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = 0,63; p < 0,01). Utvrđen je također nepovoljan utjecaj zbijenosti tla na sadržaj ukupnih masti (signifikantno
kod varijante D s vrijednošću r = - 0,77; p < 0,001) i bjelančevina (signifikantno kod varijante D s vrijednošću r = - 0,51; p < 0,05) kod svih istraživanih načina obrade tla. Signifikantno manje vrijednosti sadržaja humusa u tlu bile su kod varijante E (intenzivnija obrada) u odnosu na ostale istraživane načine obrade tla, osim u odnosu na varijantu B (p < 0,05), a glede ukupnog sadržaja dušika u tlu statistički opravdanih razlika nije bilo. Također su utvrđeni pozitivni
korelacijski odnosi između sadržaja bjelančevina i količine humusa u tlu (signifikantno kod varijante B; r = 0,73; p < 0,05) i uglavnom pozitivni između ukupnog sadržaja masti i količine humusa (p > 0,05). Slični korelacijski odnosi dobiveni su između sadržaja ukupnih masti u zrnu i ukupnog sadržaja dušika (p> 0,05). Većinom su utvrđeni negativni korelacijski odnosi između ostvarenih
prinosa i sadržaja bjelančevina u zrnu, a također je dobiven najveći negativni korelacijski koeficijent između ukupnog sadržaja masti u zrnu i prinosa (p >0,05). Signifikantno niži prinosi zrna kukuruza bili su na varijanti A (reducirana obrada) u odnosu na ostale istraživane načine obrade tla (p < 0,05).
Keywords
obrada tla; značajke tla; ukupne masti; bjelančevine; prinos zrna; kukuruz
Hrčak ID:
64223
URI
Publication date:
21.1.2011.
Visits: 2.186 *