Acta Adriatica, Vol. 51 No. 2, 2010.
Original scientific paper
Procjena dotoka slatke vode uzduž istočne obale Jadrana kao mogućeg izvora stresa za morske organizme
Bojan Hamer
orcid.org/0000-0002-3142-8128
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Davorin Medaković
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Dijana Pavičić-Hamer
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Željko Jakšić
orcid.org/0000-0002-0882-6929
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Mauro Štifanić
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Vedrana Nerlović
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Ana Travizi
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Robert Precali
; Ruđer Bošković Institute, Center for Marine Research, Giordano Paliaga 5, 52210 Rovinj, Croatia
Tjaša Kunduč
; Jožef Štefan Institute, Jamova 39, 1000 Ljubljana, Slovenia
Abstract
Promjena saliniteta i temperature morske vode u stjenovitom obalnom području ograničava i
utječe na raspodjela morskih organizama. U području otvorenog mora salinitet je relativno stalan,
a u istraživanom razdoblju (1998.-2007.) se kretao od 37,65 ± 0,40 za sjeverni i do 38,37 ± 0,19 za
južni Jadran. Salinitet značajno koleba u zoni plime i oseke, na području ušća rijeka i podmorskim
izvorima slatke vode te tijekom kišnih dana u zatvorenim lagunama. Zbog dotoka slatke vode temperatura
mora na istraživanim postajama pokazuje unutar sezonske razlike, uz jaka sezonska kolebanja.
Kolebanje vrijednosti saliniteta i temperature morske vode na području od Limskog kanala
do Dubrovnika (sjeverni - južni Jadran) pod utjecajem dotoka slatke vode izravno su se odrazili i na
vrijednosti δ13C u ljušturama dagnje Mytilus galloprovincialis. Vrijednosti δ13C iz 1998. godine su
rangirane i korelirane s prosječnim vrijednostima temperature i saliniteta morske vode tijekom devetogodišnjeg
istraživanog razdoblja (1998.-2007.). Na temelju sadržaja d13C u ljušturama, temperature
i saliniteta morske vode istraživano područje (25 postaja) je grupirano u tri skupine: srednje do
jak utjecaj slatke vode (9), manji utjecaj slatke vode (6) i lokacije morskog okoliša (10). Utvrđeno je
da su ljušture školjkaša, odnosno vrijednosti δ13C, dobri pokazatelji kolebanja prirodnih čimbenika,
naročito saliniteta, posredstvom dotoka slatkih voda. Dagnja M. galloprovincialis se može koristiti
kao indikator kolebanja ekoloških čimbenika i možebitnih onečišćenja. Stoga navedena istraživanja
predstavljaju dodatni koristan alat u biomonitoring programima, primjerice ispitivanju kvalitete
okoliša, upravljanju otpadnim vodama i zaštiti okoliša.
Keywords
salinitet; temperatura; stabilni izotopi ugljika; ljuštura; Mytilus galloprovincialis; biomonitoring
Hrčak ID:
64366
URI
Publication date:
1.12.2010.
Visits: 2.726 *