Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ TEMPERATURE I pH VRIJEDNOSTI NA KLIJAVOST SJEMENA I SVOJSTVA KLIJANACA KULTIVARA CRVENE DJETELINE

Gordana Bukvić ; Faculty of Agriculture in Osijek
Sonja Grljušić ; Agricultural Institute Osijek
Aleksandar Stanisavljević ; Faculty of Agriculture in Osijek
Ivana Varga ; Faculty of Agriculture in Osijek
Antonela Mrkulj ; Faculty of Agriculture in Osijek
Anita Jozić ; Faculty of Agriculture in Osijek


Full text: croatian pdf 359 Kb

page 43-55

downloads: 2.131

cite


Abstract

Istraživanje utjecaja temperature (10 i 20ºC) i pH vrijednosti vodene
otopine (pH 4, 5, 6 i 7) na klijavost sjemena i svojstva klijanaca (dužina
radikule, hipokotila i klijanaca) provedeno je u klima komori sa sjemenom
dva kultivara crvene djeteline (danski Rajah i poljski Viola). Naklijavanje
sjemena izvršeno je metodom rolanog filter papira tijekom 10 dana. Dobiven
je značajan utjecaj (p=0,01) temperature i pH vrijednosti za sva ispitivana
svojstva. Razlike između kulitvara bile su također značajne (p=0,01) za sva
svojstva osim za dužinu radikule. Veće prosječne vrijednosti ispitivanih
svojstava dobivene su na višoj temperaturi. S obzirom na pH vrijednost, u
prosjeku najveća klijavost utvrđena je na pH 4 i 6, a najmanja na pH 5.
Prosječna dužina radikule je bila najveća na pH 4, a najmanja na pH 7.
Vrijednosti prosječne dužine hipokotila i ukupne dužine klijanaca su bile
najveće na pH 4, a najmanje na pH 5. Kultivar Rajah je imao veću prosječnu
klijavost, dužinu hipokotila, kao i ukupnu dužinu klijanaca.

Keywords

crvena djetelina; sjeme; temperatura; pH

Hrčak ID:

65073

URI

https://hrcak.srce.hr/65073

Publication date:

8.7.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 3.063 *