Skip to the main content

Original scientific paper

Optimiranje sinteze etil butanoata pomoću metode odzivnih površina

Vitor Cardoso Aragão ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Maria Rita Alaniz Porto ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Carlos André Veiga Burkert ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Susana Juliano Kalil ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil
Janaína Fernandes de Medeiros Burkert ; Department of Chemistry, Federal University Foundation of Rio Grande, P.O. Box 474, 96201-900, Rio Grande, RS, Brazil


Full text: english pdf 1.059 Kb

page 103-110

downloads: 1.449

cite


Abstract

Metodom odzivnih površina utvrđeni su optimalni uvjeti esterifikacije etanola s maslačnom kiselinom pomoću imobilizirane lipaze. Primjenom 24-1 faktorijalnoga dizajna ispitani su razni parametri koji utječu na esterifikaciju, poput koncentracije maslačne kiseline, koncentracije enzima, temperature i molarnog omjera etanola i maslačne kiseline. Na temelju prvih rezultata faktorijalnoga dizajna izdvojene su sve bitne varijable procesa, koje su zatim upotrijebljene u 24 centralno složenom rotacijskom dizajnu. Optimalni uvjeti za enzimsku reakciju bili su: koncentracija maslačne kiseline od 90 mM, koncentracija enzima od 7,7 g/L, molarni omjer etanola i maslačne kiseline od 1:1, te temperatura reakcije od 45 ºC. Pri tim je uvjetima tijekom 3 h esterificirano 87 % maslačne kiseline.

Keywords

etil butanoat; imobilizirana lipaza; optimiranje uvjeta esterifikacije; enzimska sinteza

Hrčak ID:

65627

URI

https://hrcak.srce.hr/65627

Publication date:

21.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.304 *