Skip to the main content

Short communication, Note

Ispitivanje fermentacijskih svojstava smeđe riže i rižinih mekinja radi uzgoja Lactobacillus plantarum NCIMB 8826

Premsuda Saman ; School of Chemical Engineering and Analytical Science, The University of Manchester, Sackville Street, PO Box 88, Manchester M60 1QD, UK
Pablo Fuciños ; Department of Analytical and Food Chemistry, University of Vigo, r/As Lagoas s/n, Ourense-32004, Galicia, Spain
José A. Vázquez ; Group of Recycling and Valorisation of Wastes, Marine Research Institute (CSIC), r/Eduardo Cabello 6, Vigo-36208, Galicia, Spain
Severino S. Pandiella ; School of Chemical Engineering and Analytical Science, The University of Manchester, Sackville Street, PO Box 88, Manchester M60 1QD, UK


Full text: english pdf 197 Kb

page 128-132

downloads: 4.453

cite


Abstract

U radu je ispitan rast soja mliječno-kiselih probiotičkih bakterija Lactobacillus plantarum NCIMB 8826, izoliranog iz crijeva čovjeka, u podlogama s rižom. Pripremljene su podloge od integralne (smeđe) riže i mekinja dvaju kultivara tajlandske riže, RD6 i RD17. Upotrijebljena je nenaklijala riža, a fermentacija je provedena u jednom koraku i bez dodatka stimulatora rasta. Soj L. plantarum rastao je dobro u svim podlogama, pa je postignut maksimalni prinos biomase od 10,4 log CFU/mL. Proizvodnja biomase i potrošnja supstrata uspješno su modelirane pomoću nestrukturiranoga matematičkog modela. Nije uočena statistički bitna razlika između rezultata dobivenih uzgojem soja u četiri različite podloge. Rezultati potvrđuju da su tajlandska integralna riža i rižine mekinje prikladne podloge za uzgoj probiotičkoga soja Lactobacillus plantarum NCIMB 8826. Utvrđeno je da rižine mekinje, nusproizvod dobivanja ljuštene (bijele) riže, imaju slična fermentacijska svojstva kao i smeđa riža. Stoga je zaključeno da se rižine mekinje ili ekstrakt rižinih mekinja mogu uspješno upotrijebiti za dobivanje novih probiotičkih proizvoda, a da pritom ne izgube ostala funkcionalna svojstva.

Keywords

Lactobacillus plantarum; probiotičke bakterije; fermentacijska svojstva žitarica; smeđa riža; rižine mekinje

Hrčak ID:

65630

URI

https://hrcak.srce.hr/65630

Publication date:

21.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 5.711 *