Skip to the main content

Short communication, Note

Puferski kapacitet probiotičkih jogurta

Esber Çaglar ; Department of Paediatric Dentistry, Dental School, Yeditepe University, Istanbul, Turkey
Nukhet Sandalli ; Department of Paediatric Dentistry, Dental School, Yeditepe University, Istanbul, Turkey
Ozgur Onder KUSCU ; Department of Paediatric Dentistry, Dental School, Yeditepe University, Istanbul, Turkey
Betul Kargul ; Department of Paediatric Dentistry, School of Dentistry, Marmara University, Istanbul, Turkey


Full text: croatian pdf 433 Kb

page 41-45

downloads: 618

cite

Full text: english pdf 433 Kb

page 41-45

downloads: 599

cite


Abstract

Svrha: U ovom se istraživanju želio odrediti u literaturi još neistražen potencijal puferiranja probiotičkih jogurta. Zadaća je bila odrediti pH, titracijsku kiselost određenih probiotičkih jogurta i njihov puferski kapacitet s naglaskom na raspon pH u kojem je puferiranje učinkovito. Materijali i metode: Dvadeset i pet mililitara svakog odabranog jogurta titrirano je s 1 mol/L natrijeva hidroksida. Dodavao se postupno po 0,5 mililitara sve dok nije postignuto 10, kako bi se procijenila ukupna titrabilna kiselost – mjera za puferski kapacitet jogurta. Rezultat: Početni pH bio je najniži kod jogurta Activia Peach (4,40± 0,14), a najviši kod Danonea natural (5,29± 0,10). Puferski kapacitet analiziranih jogurta može biti sljedeći: Danone natural >Danone peach >Activia plain >Activia strawberry >Activia Peach. Između tih pet jogurta nema statistički značajne razlike (p >0,05). Zaključak: Trebalo bi preispitati tvrdnju o puferskom kapacitetu probiotičkih jogurta.

Keywords

Bifidobacterium; puferi; probiotici; jogurt

Hrčak ID:

65635

URI

https://hrcak.srce.hr/65635

Publication date:

15.3.2011.

Article data in other languages: english

Visits: 2.666 *