Skip to the main content

Professional paper

Sladoled - izvor masti i proteina i uloga u ljudskoj ishrani

Natalija Dozet ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo
Marko Stanišić
Sonja Sumenić


Full text: croatian pdf 336 Kb

page 185-187

downloads: 1.053

cite


Abstract

Sladoled kao namirnica se uvrštava u poslastice, dječju hranu, a često se smatra luksuzom. Zaboravlja se njegova hranljiva vrijednost, koja dolazi od osnovnih komponenata suhe materije sladoleda, masti, šećera, proteina, kao i od mineralnih materija i vitamina. U našem radu smo se postepeno zadržali na komponentama koje prelaze najvećim dijelom u sladoled iz mlijeka i mliječnih proizvoda, a to su bjelančevine i mast.

Keywords

sladoled; prehrana; mast; protein

Hrčak ID:

66292

URI

https://hrcak.srce.hr/66292

Publication date:

1.8.1972.

Visits: 1.829 *