Skip to the main content

Original scientific paper

Karakteristične vrste psihrofilnih bakterija u sirovom mlijeku

Ivanka Otenhajmer ; Institut za mlekarstvo SFRJ, Beograd
Stojanka Mitić


Full text: croatian pdf 595 Kb

page 74-79

downloads: 1.085

cite


Abstract

U suvremenoj proizvodnji mlijeka, primarnoj manipulaciji mlijeka posvećuje se velika pažnja. Ova faza obrade mlijeka ima naročiti značaj za snabdijevanje velikih gradova mlijekom i industrija za preradu mlijeka. Često je područje sa koga se mlijeko sabire veoma veliko, pa udaljenost od mjesta proizvodnje onemogućava dvokratno prihvaćanje mlijeka. Stoga se bez mogućnosti za održavanje niskih temperatura mlijeka ne može ni zamisliti snabdijevanje većih mljekara mlijekom.

Keywords

mlijeko; sirovo mlijeko; psihrofilne bakterije

Hrčak ID:

66426

URI

https://hrcak.srce.hr/66426

Publication date:

2.4.1971.

Visits: 2.226 *