Skip to the main content

Professional paper

Procjena bakteriološke kvalitete sirovog mlijeka u odnosu na pravilnik o bakteriološkim uvjetima kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu

Stojanka Mitić ; Institut za mlekarstvo SFRJ, Novi Beograd
Ivanka Otenhajmer
Milka Borota


Full text: croatian pdf 434 Kb

page 255-258

downloads: 568

cite


Abstract

Podaci iz literature kao i iskustvo iz naše zemlje pokazuju da je mlijeko vrlo čest prenosilac u alimentarnim intoksikacijama. Ovaj proizvod je izložen na razne načine raznovrsnom kontaminiranju mikroorganizmima koji potječu iz brojnih izvora tokom tehnološkog procesa proizvodnje i pored značajnih tehničkih i tehnoloških dostignuća i ostvarenja u mljekarskoj industriji.

Keywords

kvaliteta mlijeka; bakteriološka kvaliteta; promet namirnica

Hrčak ID:

66532

URI

https://hrcak.srce.hr/66532

Publication date:

2.11.1971.

Visits: 933 *