Izvorni znanstveni članak
Nutritivna vrijednost polugotovih proizvoda na bazi sira
Nada Jurković
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Irena Colić
Sažetak
U cilju unapređenja kvalitete prehrane i proširenja asortimana dijetetskih proizvoda na bazi sira, načinjeni su slani i slatki proizvodi koji osim svježeg kravljeg sira sadrže griz, jaja, šećer, cimet i špinat. U kontroliranim laboratorijskim uvjetima proizvodi u obliku pogačica su pripremljeni za jelo termičkom obradom (prženjem i kuhanjem). Standardnim kemijskim analizama utvrđeni su parametri nutritivne kvalitete: proteini, masti, ugljikohidrati, pepeo i celuloza u sirovim i termički tretiranim pogačicama. Računski je određen aminokiselinski skor u sirnim pogačicama. Provedena je organoleptička procjena prženih i kuhanih proizvoda. Rezultati kemijskih analiza su pokazali da je energetski udio proteina u strukturi proizvoda visok i kreće se od 16,6% do 26,8%. Količina masti (osim prženih pogačica zamjesa 1) je niska (5-30%), što pruža mogućnost upotrebe pogačica u dijetetskoj prehrani. Energetski udio ugljikohidrata se kreće u poželjnim granicama. Aminokiselinski sastav pokazuje da su esencijalne aminokiseline u prote-inim,a pogačica zastupljene u dozvoljenim količinama. Organoleptička svojstva slatkih prženih i slanih sirovih pogačica sa špinatom trebalo bi popraviti, dok su ostali proizvodi prema ocjeni potrošača visoko poželjnih organoleptičkih svojstava.
Ključne riječi
proizvodi na bazi sira; nutritivna vrijednost
Hrčak ID:
100889
URI
Datum izdavanja:
1.7.1989.
Posjeta: 1.480 *