Izvorni znanstveni članak
Promjene nekih fizikalno-kemijskih svojstava polučvrstih sistema za vrijeme skladištenja
Ljerka Marija Lalić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Katarina Berković
Sažetak
U polučvrstim sistemima tipa pudinga s okusom čokolade i vanilije, koji spadaju u grupu škrobnih gelova, određivan je utjecaj različitog udjela mase suhe tvari na kvalitetu, održivost i reološke karakteristike svježe pripravljenih uzoraka i onih koji su skladištem u hladnjaku (281 K, ( + ) 8°C). Za sve pripravljene uzorke praćeno je odvajanje faza u graduiranim cilindrima, a reološke karakteristike su određivane pomoću Brookfieldovog viskozimetra. Mjerenja su izvedena u određenim, vremenskim intervalima. Dobiveni rezultati potvrđuju da su primijenjene metode praćenja promjena u na taj način pripravljenim polučvrstim sistemima pouzdan pokazatelj promjena u kvaliteti proizvoda nastalih za vrijeme skladištenja.
Ključne riječi
skladištenje; fizikalno-kemijska svojstva; polučvrsti sistemi
Hrčak ID:
100970
URI
Datum izdavanja:
1.11.1989.
Posjeta: 1.309 *