Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ispitivanje tvrdoće ružičastog voska u temperaturnom intervalu značajnom za vosak-silikon metodu otiska

Zvonimir Kosovel ; Zavod za fiksnu protetiku Stomatološkog fakulteta, Zagreb
Z. Šternberg ; Institut »Rugjer Bcšković« OUR Istraživanje materijala i elektronika
Ivo Baučić ; Zavod za fiksnu protetiku Stomatološkog fakulteta, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 5.307 Kb

str. 18-23

preuzimanja: 667

citiraj


Sažetak

Posebno prilagođenim aparatom za ispitivanje tvrdoće bitumenskih materijala ispitivana je tvrdoća ružičastog komercijalnog voska, u pojedinim točkama temperaturnog intervala, od 10°C, do 30°C. Ovaj interval, a osobito područje oko 20°C, važan je u kliničkoj protetskoj praksi, pri upotrebi voska za otiske, u kombinaciji s elastomerima. Utvrđeno je, da je ovo najkritičnije područje i da ružičasti voskovi domaće proizvodnje, u području između 19°C, i 22°C, hlađenjem najbrže stvrdnjavaju i da ovo područje, pri izvođenju otiska voskom i silikonom, treba svakako prijeći pothlađivanjem. Dodatak stearinske kiseline 0,25%— 0,50% ružičastim voskovima, osjetno poboljšava svojstvo tvrdoće, dok veći dodaci nemaju povoljnog učinka.

Ključne riječi

Hrčak ID:

105959

URI

https://hrcak.srce.hr/105959

Datum izdavanja:

15.3.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 2.156 *