Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje i izbor fagorezistentnih čistih kultura za industrijsku preradu mlijeka (nastavak)

Slavica Švigir-Varga ; "Dukat", Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev


Puni tekst: hrvatski pdf 796 Kb

str. 126-132

preuzimanja: 648

citiraj


Sažetak

Bakterije su nosioci ili domaćini određene vrste virusa, nazvanih fagima. Bakteriofagi su specifični u odnosu prema domaćinu i svaka bakterija može poslužiti kao nosilac jednog ili više faga. Svaka se bakterija može zaraziti, ako je osjetljiva na fag. Neke su bakterije genetski otporne radi pomanjkanja receptora na svojoj površini. Djelovanje faga na stanicu se očituje u primjeni njenih morfoloških i biokemijskih osobina, te djelomičnom ili potpunom lizom.

Ključne riječi

mlijeko; fagorezistentne čiste kulture

Hrčak ID:

109619

URI

https://hrcak.srce.hr/109619

Datum izdavanja:

1.6.1977.

Posjeta: 1.231 *