Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Neka razmatranja u vezi stvaranja kajmaka

Đorđe Zonji ; Institut za mlekarstvo, Novi Beograd


Puni tekst: hrvatski pdf 540 Kb

str. 198-202

preuzimanja: 481

citiraj


Sažetak

Kajmak je mliječni proizvod koji je, nažalost, slabo proučen kako sa tehnološke, tako i s ekonomske točke gledišta. Industrija mlijeka je u potpunosti ignorirala ovaj proizvod, premda je vrlo tražen i omiljen u mnogim krajevima Jugoslavije, pa su i danas jedini proizvođači, isključivo individualni proizvođači mlijeka. Po cijeni je kajmak dostigao maslac, a randman je takav, da uzevši u obzir mogućnosti korištenja i kajmačenog mlijeka, ekonomski efekt u proizvodnji nije za podcjenjivanje. Vjerujemo da bi kvalitetan kajmak mogao biti proizvod za izvoz, ali u svakom slučaju je vrlo interesantan proizvod za domaće tržište.

Ključne riječi

kajmak; proizvodnja

Hrčak ID:

109679

URI

https://hrcak.srce.hr/109679

Datum izdavanja:

1.9.1977.

Posjeta: 1.072 *