Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Proizvodnja mliječne kiseline u pilot-postrojenju uzgojem Lactobacillus sp. RKY2 uporabom kukuruznog ekstrakta kao izvora dušika

Young-Jung Wee ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Hyang-Ok Kim ; Department of Material Chemical and Biochemical Engineering, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea
Jong-Sun Yun ; BioHelix, Noan-myeon, Naju, Jeonnam 520-811, Republic of Korea
Hwa-Won Ryu ; School of Biological Sciences and Technology, Chonnam National University, Gwangju 500-757, Republic of Korea


Puni tekst: hrvatski pdf 32 Kb

str. 293-298

preuzimanja: 317

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 135 Kb

str. 293-298

preuzimanja: 1.903

citiraj


Sažetak

U ovom se istraživanju pokušala odrediti učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline uzgojem soja Lactobacillus sp. RKY2 u pilot-postrojenju uporabom kukuruznog ekstrakta kao izvora dušika. Količina mliječne kiseline nakon fermentacije, rast stanica, prinos i produktivnost nisu se bitno promijenili dodatkom čiste glukoze pri povećanju obujma procesa s 2,5 na 30 i 300 L. U svim pokusima udio mliječne kiseline linearno se povećavao s porastom početne koncentracije glukoze. U pokusu s hidrolizatom drva smanjili su se produktivnost mliječne kiseline i rast stanica s povećanjem obujma procesne opreme, zbog toksičnih kemikalija iz hidrolizata. Međutim, u svim je pokusima prinos mliječne kiseline bio veci od 90 % bez obzira na utrošak glukoze. Zaključeno je da je mliječna kiselina uspješno proizvedena u pilot-postrojenju upotrijebljenom u ovom istraživanju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

109910

URI

https://hrcak.srce.hr/109910

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.267 *