Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja i kemijski sastav mlijeka istočnofrizijskih ovaca
Boro Mioč
; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Neven Antunac
Manuel Čičko
Vesna Pavić
Zdravko Barać
Velimir Sušić
Sažetak
Svrha istraživanja bila je utvrditi proizvodnju mlijeka istočnofrizijskih ovaca te utjecaj redoslijeda laktacije na proizvodnju mlijeka, sadržaj i ukupnu količinu mliječne masti, bjelančevina i laktoze. Zbog toga su provedene kontrole mliječnosti 438 ovaca od kojih je 190 bilo u prvoj, 131 u drugoj, 86 u trećoj, 10 u četvrtoj i 21 u petoj laktaciji. Istočnofrizijske ovce su u laktaciji od 221 dan proizvele u prosjeku 364,65 kg mlijeka s 5,68% masti, 4,92% bjelančevina i 4,59% laktoze. Ukupna proizvodnja mliječne masti, bjelančevina i laktoze iznosila je 20,15; 17,66 i 14,57 kg. Utvrđen je signifikantan (P<0,01) utjecaj redoslijeda laktacije na dužinu laktacije te prosječnu dnevnu i ukupnu količinu proizvedenog mlijeka. Najviše mlijeka proizvedeno je u četvrtoj (513,50 kg), a najmanje u prvoj laktaciji (219,32 kg). Najveći udjel mliječne masti (5,93%), bjelančevina (5,01%) i laktoze (4,64%) utvrđeni su u drugoj, a najmanji u petoj laktaciji (5,2; 4,87 i 4,44%).
Ključne riječi
istočnofrizijska ovca; mlijeko; laktacija; kemijski sastav
Hrčak ID:
1507
URI
Datum izdavanja:
12.1.2004.
Posjeta: 2.861 *