Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.15255/KUI.2015.021
Utjecaj pH vrijednosti tla i dodatka kelatnog agensa na sadržaj kadmija u pojedinim biljkama
Farzet Bikić
; Fakultet za metalurgiju i materijale, Univerzitet u Zenici, Travnička cesta 1, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina
Amira Pašalić
; Metalurški institut “Kemal Kapetanović”, Univerzitet u Zenici, Travnička cesta 7, 72 000 Zenica, Bosna i Hercegovina
Sažetak
U ovom je radu ispitivan utjecaj pH tla i dodatka kompleksirajućeg agensa na sadržaj kadmija u pojedinim biljkama. Tlo upotrijebljeno za ovaj eksperiment uzeto je s površina uz prometnicu u neposrednoj blizini Željezare u Zenici. Kompleksiranje tla izvršeno je s otopinom dinatrijeve soli etilendiaminotetraoctene kiseline, Na2H2Y, a snižavanje pH tla otopinom aluminijeva sulfata, Al2(SO4)3. Za navedena ispitivanja upotrijebljene su sljedeće biljke: zelena salata (Lactuca sativa var. capitata), mješavina trava, djetelina (Trifolium repens), kukuruz (Zea mays) i kopriva (Urtica dioica). Određivanje sadržaja kadmija u pripremljenom tlu i biljkama provodilo se spektrometrijskom metodom ICP-OES atomskim emisijskim spektrometrom, Perkin Elmer 7000DV. Rezultati provedenih ispitivanja pokazuju da smanjenje pH tla i kompleksiranje tla (kiselog i alkalnog) dovodi do povećanja akumulacije kadmija iz tla u nadzemne dijelove ispitivanih biljaka.
Ključne riječi
kadmij; biljke; tlo; ICP-AES; pH; kompleksiranje
Hrčak ID:
161950
URI
Datum izdavanja:
25.7.2016.
Posjeta: 1.856 *