Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 36 No. 1, 2013.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj načina filtriranja na organoleptička svojstva vina
Stjepan Sito
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Branimir Horvatiček
Nikola Bilandžija
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Ana Devrnja
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zavod za mehanizaciju poljoprivrede
Nikolin Obad
Sažetak
Optimalan izbor filtera značajno utječe na zadržavanje određenih svojstava vina, a posebno kod aromatičnih vina. Tijekom istraživanja primijenjeni su pločasti filteri proizvođača “Seitz” različitih stupnjeva filtracije; K300, K200, K100. Korištene filter ploče su dimenzija 20x20 cm. Za filtriranje su korištena sljedeća vina; traminac i mješavina crnih vina (pinot crni, frankovka, zweigelt). Vina su proizvedena 2011. godine. Nakon filtracije spomenutih vina različitim filter pločama obavljeno je organoleptičko ocjenjivanje vina.
Ključne riječi
filter; vino; organoletpička svojstva
Hrčak ID:
162991
URI
Datum izdavanja:
22.2.2013.
Posjeta: 4.173 *