Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj lokacije maslinika na kakvoću ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorata 'Leccino' i 'Buža' u Istri

Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marin Krapac ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč


Puni tekst: hrvatski pdf 433 Kb

str. 27-42

preuzimanja: 275

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 433 Kb

str. 42-42

preuzimanja: 181

citiraj


Sažetak

U radu su izneseni jednogodišnji rezultati kemijskih analiza: slobodne masne kiseline, peroksidni broj, primarni i sekundarni produkti oksidacije (K232 i K270), ukupni fenoli, o-difenola i klorofila u ekstra djevičanskim maslinovim uljima dobivenim od sorte 'Leccino’ i ‘Buža’ uzgojenih u masliniku Barbariga (neposredno uz obalu mora) i u masliniku rubnog sjevernog područja Veli Mlun i Pračana na nadmorskoj visini od oko 250 m (blizu mjesta Buzet) u Istri.
Isto tako izneseni su rezultati istraživanja temperatura u fazi zrenja ploda za obje lokacije na osnovi kojih se pokazalo da je lokacija Barbariga primila višu sumu aktivnih temperatura za sve istraživane pragove od 7.0, 10.0, 12. 5 i 15.0 ºC.
Utvrđene su statistički opravdane razlike u udjelu ukupnih fenola, kod obiju sorata u odnosu na lokaciju. Sorta ‘Leccino’ imala je značajno nižu količinu ukupnih fenola u masliniku hladnijeg klimata na nadmorskoj visini od 250 m u odnosu na ulje iste sorte s lokacije Barbariga - toplijeg priobalnog područja.
Nasuprot tome ulja sorte ‘Buža’ sadržavala su veću količinu ukupnih fenola na višoj nadmorskoj visini nego u priobalju. Kako sadržaj ukupnih fenola direktno utječe ne samo na organoleptičke osobine ulja, pikantnost i gorčinu, nego i na njegovu antioksidacijsku stabilnost, dobiveni rezultati potvrđuju lokaciju u interakciji sa sortom kao značajni faktor u kreaciji kvalitete ekstra djevičanskih ulja Istre.

Ključne riječi

Istra; maslinovo ulje; sorta; lokacija

Hrčak ID:

163469

URI

https://hrcak.srce.hr/163469

Datum izdavanja:

15.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.353 *