Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ RAZINE STOČNOG BOBA NA PROIZVODNE REZULTATE U PORASTU I TOVU SVINJA
Zdravko Černy
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za specijalno stočarstvo, Zagreb, Republika Hrvatska
Darko Grbeša
; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Jasna Posavac
; Agronomski fakultet, Zavod za hranidbu domaćih životinja, Zagreb, Republika Hrvatska
Sažetak
U istraživanju koje je provedeno na ukupno 124 prasadi kroz 2 ponavljanja upotrijebljen je bob kao bjelančevinasta zamjena sojinoj sačmi. U krmnoj smjesi za tov do 60 kg koristi se 0; 6,3; 12,5 i 18,8% boba, a u tovu do 100 kg 5,8; 11,7 odnosno 17,1% boba, čime je zamjena obavljena na razini 1/3, 2/3 i 3/3. Na kraju istraživanja, značajnih razlika u završnim tjelesnim masama i prirastima tjelesnih masa, te klaoničkim rezultatima nije bilo, a povećanim udjelom uočena je nešto slabija konverzija.
Ključne riječi
stočni bob; svinja; dnevni prirast; konverzija; klaoničke vrijednosti
Hrčak ID:
164906
URI
Datum izdavanja:
23.10.1994.
Posjeta: 1.017 *