Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UPRAVLJANJE FONDOM SRDELE U HRVATSKOM DIJELU JADRANSKOG MORA

M. Tratnik
S. Radinović
P. Pedišić


Puni tekst: hrvatski pdf 197 Kb

str. 53-62

preuzimanja: 1.465

citiraj


Sažetak

Autori predstavljaju rezultate modelskog istraživanja kojim se potvrđuje bioekonometrijski pristup upravljanja fondom srdele Sardina pilchardus (Walb.,1972) na istočnoj obali hrvatskog dijela Jadranskog mora. Nastojali su, metodološki i teoretski odraditi polazne scenarije za rješavanje aktualnih problema upravljanja fondom srdele te ih izvući iz dosadašnjeg, strogo, empirijsko-prakticističkog konteksta. U tom smislu, za hrvatske prilike kreirana je stanovita istraživačka paradigma, sjedinivši kvantitativni i kvalitativni pristup upravljanja fondom srdele. Uzimajući biološke parametre fonda kao polazne veličine interaktivno se izvodio ekonometrijski dio spajajući ga time u cjeloviti bioekonometrijski model. Model je definiran kroz tri pretpostavljena scenarija, i to: (1) demisiju i prenamjenu manje učinkovitog dijela ribarske flote iz profesionalnog ribarstva, (2) uvođenje mreža veće selektivnosti ulova i (3) promjenu razine troškovno-cjenovnog poticanja ulova. Koristeći programski paket Mefisto došlo se do zaključka da svaki od izvedenih scenarija pokazuje polarizirajuću prednost u biološkim i ekonomskim veličinama u odnosu na postojeće stanje. Tražeći među scenarijima optimalnu biološko-ekonomsku kombinaciju prednosti, scenarij demisije i prenamjene postojeće ribarske flote, pokazalo se najprihvatljivijom strategijom u odnosu na polazište problema. Dugoročno sagledavanje optimalne veličine fonda srdele, na istočnom dijelu Jadranskog mora, upućuje da treba voditi računa o broju ribarske flote odnosno demisiji manje učinkovitijih brodova iz profesionalnog ribarstva.

Ključne riječi

upravljanje; bioekonomski modeli; srdela; scenariji; Mefisto program

Hrčak ID:

18201

URI

https://hrcak.srce.hr/18201

Datum izdavanja:

23.2.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.575 *