Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.33128/k.59.1.6
NOVITETI U TRANSPORTU MESA I MESNIH PRERAĐEVINA
Stjepan Pliestić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ante Galić
orcid.org/0000-0002-0155-7228
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nadica Dobričević
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sandra Voća
orcid.org/0000-0003-0571-0872
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jana Šic Žlabur
orcid.org/0000-0002-3232-585X
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Poznato je da tijekom prijevoza ili skladištenja mesa i mesnih prerađevina može doći do bioloških, kemijskih, mehaničkih ili organoleptičkih promjena, tj. da se kakvoća navedenih roba smanjuje. U transportno distributivnom lancu svaka je karika izuzetno važna. Stoga se skladištenje, čuvanje i transport mesa i mesnih prerađevina mora odvijati uz stalni veterinarski nadzor. Osim navedenog, transportna sredstva trebaju udovoljavati svim zdravstveno-higijenskim i tehničkim uvjetima. U Hrvatskoj je najviše zastupljen cestovni prijevoz poljoprivredno prehrambenih proizvoda, pa tako i mesa i mesnih prerađevina. Dosadašnji transport svježeg kao i zamrznutog mesa od klaonice do tržišta odvija se u kamionima sa hladioničkim komorama, a cijeli je sustav transporta uključen u tzv. „hladni lanac“. Temeljem prikupljenih podataka i njihove analize, cilj ovog rada je prikazati složenost procesa u pripremi, transportu i skladištenju mesa i mesnih prerađevina. Prednosti efikasnog, dobro održavanog hladnog lanca su: smanjenje troškova; očuvanje kakvoće robe (proizvoda) i smanjenje gubitaka - rasipanje i povrat robe. Transportni proces uključuje niz nepredvidivih čimbenika koji utječu na promjene temperature unutar hladioničke komore. Međutim, praćenjem hladnog lanca cilj je osigurati kakvoću i sigurnost proizvoda kroz cijeli distributivni lanac. Iz tog razloga, pokrenut je istraživački projekt „inteligentni kontejner“ i razvijen je kontejner koji omogućava, kroz kombinaciju tehnologije i računalnih programskih paketa, praćenje kakvoće procesa distribucije za lako pokvarljivu robu uz optimizaciju logističkih procesa s ciljem smanjenja gubitaka u transportu i skladištenju.
Ključne riječi
transportni proces; „inteligentni kontejner“; meso i mesne prerađevine
Hrčak ID:
187242
URI
Datum izdavanja:
5.10.2017.
Posjeta: 2.997 *