Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.33128/s.71.1-2.4

PRIMJENA ANALITIČKIH METODA U POSTUPCIMA AUTENTIFIKACIJE POLJOPRIVREDNIH I PREHRAMBENIH PROIZVODA

Kristina Gvozdanović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Polona Margeta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Vladimir Margeta ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 543 Kb

str. 29-38

preuzimanja: 1.027

citiraj


Sažetak

Autentifikacija proizvoda služi za dokazivanje sastava i podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Republika Hrvatska ima veliki broj poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zbog specifičnih organoleptičkih, tehnoloških i prehrambenih specifičnosti deklarirani kao proizvodi visoke vrijednosti te zaštićeni oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Provođenje postupka autentifikacije predstavlja multidisciplinarni postupak koji uključuje analitičke metode kombinirane s informatikom, matematikom i statistikom, a sve s ciljem dobivanja što točnijih i pouzdanijih podataka kako bi se mogao donijeti zaključak o podrijetlu i sastavu proizvoda. Zanimanje javnosti za konzumiranjem kvalitetne i sigurne hrane dovelo je do brzog razvoja metoda za autentifikaciju proizvoda. U analitičke metode analize ubrajaju se molekularne metode analize, kromatografske metode, spektrometrijske metode i imunološke metode. U radu su opisane analitičke metode koje se primjenjuju u postupcima dokazivanja izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicijskog specijaliteta proizvoda u svijetu.

Ključne riječi

autentifikacija; analitičke metode; zaštita proizvoda; poljoprivredni i prehrambeni proizvodi

Hrčak ID:

202015

URI

https://hrcak.srce.hr/202015

Datum izdavanja:

25.8.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.326 *