Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.21860/medflum2018_207361

Pinealni parenhimni tumor intermedijarnog stupnja diferencijacije – prikaz slučaja

Dora Gašparini orcid id orcid.org/0000-0002-0503-9516 ; Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Rijeka
Nives Jonjić ; Zavod za patologiju, Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Rijeka
Dinko Štimac ; Klinika za neurokirurgiju, Klinički bolnički centar Rijeka, Rijeka
Andrea Dekanić ; Zavod za patologiju, Medicinski fakultet, Sveučilište u Rijeci, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 2.116 Kb

str. 418-422

preuzimanja: 918

citiraj


Sažetak

Cilj: Prikazati slučaj pacijentice s pinealnim parenhimnim tumorom intermedijarnog stupnja diferencijacije gradus II, s naglaskom na patohistološku dijagnozu ovog kliničkog entiteta.
Prikaz slučaja: Tridesetosmogodišnja pacijentica primljena je na Kliniku za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka radi operativnog liječenja ciste pinealne regije. Osnovni i jedini simptomi bile su glavobolje unatrag četiri godine. Magnetska rezonanca mozga ukazivala je na cističnu tvorbu pinealne regije. Učinjena je osteoklastična subokcipitalna medijana kraniotomija s ekstirpacijom ciste pinealne regije te je bioptički uzorak poslan na patohistološku analizu. Histološki je utvrđeno oskudno tkivo mozga infiltrirano umjereno celularnim tumorskim tkivom građenim od difuzno raspoređenih, malih uniformnih stanica oskudne citoplazme s tendencijom stvaranja perivaskularnih acelularnih područja i diskretnim pineocitomatoznim rozetama. Jezgre tumorskih stanica bile su ovalne, monomorfnog izgleda s mjestimičnom blagom polimorfijom. Mitotska aktivnost bila je niska i iznosila je manje od 0,5%. U bioptičkom uzorku bilo je nekoliko manjih žarišta kalcifikacije, ali bez prisustva nekroze. Imunohistokemijska analiza pokazala je izrazitu difuznu obojenost na neuron specifičnu enolazu (engl. neuron-specific enolase, NSE) i znakove neuroendokrine diferencijacije o čemu svjedoči snažna difuzna obojenost na sinaptofizin. Na temelju histološke slike i imunohistokemijskog profila zaključeno je da pregledani materijal predstavlja pinealni parenhimni tumor intermedijarnog stupnja diferencijacije - WHO gradus II. Pacijentica se nakon operacije osjećala dobro i otpuštena je na kućno liječenje.
Zaključci: Jedino ispravno postavljena patohistološka dijagnoza može dovesti do odgovarajućeg izbora terapije i ispravnog kliničkog pristupa bolesniku s pinealnim parenhimnim tumorom intermedijarnog stupnja diferencijacije. Daljnja molekularna istraživanja bila bi od koristi patologu u postavljanju standarda i izradi smjernica, koje bi pomogle u postavljanju točne dijagnoze.

Ključne riječi

dijagnostika; patologija; pinealom; tumori mozga; tumori središnjeg živčanog sustava

Hrčak ID:

207361

URI

https://hrcak.srce.hr/207361

Datum izdavanja:

1.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.003 *