Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0202
Utjecaj sustava hranidbe i sezone laktacije na udjel proteina u mlijeku
Jolanta Król
orcid.org/0000-0002-6289-3153
; University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Aneta Brodziak
orcid.org/0000-0002-8439-796X
; University of Life Sciences in Lublin, Laboratory for Organic Production of Food of Animal Origin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Witold Chabuz
; University of Life Sciences in Lublin, Sub-Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Zygmunt Litwińczuk
; University of Life Sciences in Lublin, Sub-Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Joanna Barłowska
; University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je analizirati sadržaj proteinske frakcije mlijeka, s posebnim naglaskom na protein sirutke, ovisno o sustavu hranidbe krava (grupa 1 - ekstenzivni, 2 - djelomično intenzivni, 3 - intenzivni) kao i sezoni laktacije (proljeće-ljeto i jesen-zima). Kemijske analize krmiva bile su temelj za izračun dostatnosti energije i proteina u dnevnom unosu nutrijenata. Ukupno je ispitano 1133 uzorka mlijeka (550 zimi i 583 ljeti), a određivani su ukupan broj somatskih stanica (SCC), osnovni kemijski sastav, te udjeli kazeina i proteina sirutke - α-laktalbumin, β-laktoglobulin, albumin krvnog seruma (BSA), laktoferin i lizozim. Viši udio ukupnih proteina, uključujući kazein, utvrđen je u mlijeku krava s farmi s djelomično intenzivnim i intenzivnim sustavom hranidbe. Međutim, neovisno o sezoni laktacije, najveće koncentracije proteina sirutke utvrđene su u mlijeku krava svrstanih u grupu 1, čija se hranidba temeljila na kontinuiranoj ispaši (ljeti - ispaša i sijeno; zimi - sijeno i silaža). Porastom udjela silaže i industrijskih krmiva u hranidbi, udjel proteina sirutke (prije svega β-laktoglobulina i laktoferina) je padao, što je potvrđeno i dobivenim negativnim koeficijentima korelacije.
Ključne riječi
protein sirutke; ekstenzivni sustav; intenzivni sustav; korelacije
Hrčak ID:
218653
URI
Datum izdavanja:
1.4.2019.
Posjeta: 2.814 *