Veterinarska stanica, Vol. 48 No. 3, 2017.
Pregledni rad
Važnost ambijentalnih uvjeta za zdravlje i proizvodnost ovaca
Šimun Naletilić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Slavko Žužul
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Željko Pavičić
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Kristina Matković
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mario Ostović
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Zdravlje životinja predstavlja dinamičnu ravnotežu između domaćina i njegova okoliša. Poremećaj ravnoteže može rezultirati pojavom različitih bolesti te je stoga bitno pravovre- meno otkrivanje čimbenika koji je narušavaju i na taj način spriječiti pojavu bolesti. Preven- tivna zaštita zdravlja ovaca uključuje mnoge mjere od kojih je jedna njihovo držanje u odgovarajućim ambijentalnim uvjetima. Ovce su životinje skromnih zahtjeva, otporne i vrlo prilagodljive često surovim uvjetima okoliša pri ekstenzivnom načinu držanja. Međutim, izrazito su osjetljive na neprikladne ambijen- talne uvjete u zatvorenim sustavima držanja. U Republici Hrvatskoj uglavnom se uzgajaju u pašno-stajskim sustavima, pri čemu tijekom razdoblja vegetacije danju borave na pašnjaku, a noću i tijekom zime u ovčarniku. Uzgoj ovaca u kontinentalnom dijelu naše zemlje gotovo je nezamisliv bez odgovarajućeg ovčarnika. Njegova je svrha zaštita životinja od ekstrem- nih vanjskih klimatskih prilika i grabežljivaca, a ujedno služi i kao mjesto za hranjenje te napa- janje. Pri gradnji ovčarnika potrebno je voditi računa o izboru lokacije, veličini stada i gustoći naseljenosti životinja. Ovčarnici se mogu gradi- ti kao zatvorene ili poluotvorene nastambe, što uvjetuje i njihove ostale građevinsko-tehničke karakteristike, poput vrste poda, visine nast- ambe i načina prozračivanja. Vrlo je važno da u ovčarniku vladaju optimalni mikroklimatski uvjeti, pri čemu su temperaturno-vlažni odnosi i brzina strujanja zraka njihovo osnovno mjer- ilo. Sivo crna boja runa, u ovaca u kojih je ono prirodno bijelo, pouzdan je pokazatelj loših higijenskih uvjeta u ovčarniku. Vlažnost stelje uz visoku temperaturu zraka pogoduje razvoju mikroorganizama, s negativnim utjecajem na zdravlje ovaca. U neodgovarajućim ambijental- nim uvjetima pada otpornost ovaca te se mogu javiti bolesti od bitnog značenja za ovčarsku proizvodnju, kao što su zarazna šepavost ova- ca, šuga ovaca, endometritisi, mastitisi, bron- hopneumonije te enterotoksemije. Posljedično tome se smanjuje i prinos mlijeka, mesa i vune. Stoga u nastambama treba osigurati što povo- ljnije uvjete držanja kako bi ovce zadovoljile svoje fiziološke i etološke potrebe te ujedno maksimalno izrazile proizvodna svojstva.
Ključne riječi
ovce; zdravlje; proizvodnost; smještaj; mikroklima
Hrčak ID:
222086
URI
Datum izdavanja:
11.6.2017.
Posjeta: 1.647 *