Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.57.02.19.5964
Inhibicija sinteze dušikovog oksida i protuupalni učinak polipeptida izoliranog iz brašna od perja kokoši u makrofagu RAW 264.7 stimuliranom pomoću lipopolisaharida
Aurachorn Inkanuwat
; Technopreneurship and Innovation Management Program, Graduate School, Chulalongkorn University, 254 Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Romteera Sukaboon
; Program in Biotechnology, Faculty of Science, Chulalongkorn University, 254 Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Onrapak Reamtong
; Department of Molecular Tropical Medicine and Genetics, Faculty of Tropical Medicine, Mahidol University, 420/6 Ratchawithi Road, Ratchathewi, Bangkok 10400, Thailand
Pravit Asawanonda
; Department of Medicine, Faculty of Medicine, Chulalongkorn University, 254 Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Ake Pattaratanakun
; Department of Marketing, Faculty of Commerce and Accountancy, Chulalongkorn University, 254 Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Tanatorn Saisavoey
; Research Unit in Bioconversion/ Bioseparation for Value-Added Chemical Production, Institute of Biotechnology and Genetic Engineering, Chulalongkorn University, 254 Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Papassara Sangtanoo
; Research Unit in Bioconversion/ Bioseparation for Value-Added Chemical Production, Institute of Biotechnology and Genetic Engineering, Chulalongkorn University, 254 Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Aphichart Karnchanatat
orcid.org/0000-0002-6598-013X
; Research Unit in Bioconversion/ Bioseparation for Value-Added Chemical Production, Institute of Biotechnology and Genetic Engineering, Chulalongkorn University, 254 Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok 10330, Thailand
Sažetak
Dušikov oksid ima ključnu ulogu u mehanizmu nastanka upalnog procesa te uzrokuje ozljedu tkiva. Brašno od perja kokoši bogato je aminokiselinama te može poslužiti za inhibiciju sinteze dušikovog oksida kao hidrolizat peptida. Pripremljeni su hidrolizati brašna od perja s protuupalnim svojstvima, koji su razdvojeni u pet skupina prema molekulskoj masi. Najmanja je frakcija (<0,65 kDa) najbolje inhibirala sintezu dušikovog oksida, a da nije djelovala citotoksično na stanice mikrofaga RAW 264.7. Daljnjim razdvajanjem dobivene su subfrakcije u količinama dovoljnim za provedbu analize aminokiselinskog slijeda metodom Q-TOF LC-MS/MS ESI. Peptid SNPSVAGVR (885,97 Da) i odgovarajući čisti sintetizirani peptid inhibirali sintezu dušikovog oksida (IC50=(55,2±0,2)) u makrofagu RAW 264.7, a da nisu imale citotoksični učinak. Rezultati dobiveni pomoću metoda RT-PCR i kvantitativne RT-PCR pokazuju da dobiveni peptid SNPSVAGVR smanjuje ekspresiju upalnih citokina iNOS, TNF-α, COX-2 i IL-6 u stanicama RAW 264.7 stimuliranim pomoću lipopolisaharida. Time je potvrđeno da se peptidi iz proteina brašna od perja mogu primijeniti kao dodatak funkcionalnoj hrani ili nutraceuticima, a za smanjenje upalnih procesa.
Ključne riječi
dušikov oksid; protuupalni učinak; brašno od perja; hidrolizat proteina; polipeptid; makrofag RAW 264.7
Hrčak ID:
223874
URI
Datum izdavanja:
30.6.2019.
Posjeta: 1.871 *