Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Priprema izovalerijanske kiseline

E. Guštak ; Research Department, »Pliva« Pharmaceutical and Chemical Works, Zagreb, Croatia
B. Sajko ; Research Department, »Pliva« Pharmaceutical and Chemical Works, Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 3.147 Kb

str. 11-13

preuzimanja: 120

citiraj


Sažetak

Do sada opisane metode oksidacije amilnog alkohola imadu nedostataka u prvom redu radi toga, sto trose velike kolicine relativno skupih reaktiva (KMnO4, K2Cr2O7), a i zbog teskoca kod kontrole procesa:, koji postaje bez vidljivih uzroka katkada vrlo buran. Nakon niza laboratorijskih pokusa ustanovili smo, da se oksidacija amilnog alkohola u valerijansku kiselinu moze provesti vrlo pogodno u alkalnoj otopini uz potrebu klora i znaitno manjih kolicina KMnO4, nego sto bi to po racunu bilo potrebno.

Ključne riječi

Hrčak ID:

249709

URI

https://hrcak.srce.hr/249709

Datum izdavanja:

30.6.1953.

Posjeta: 613 *