Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.46419/vs.53.2.10

Prehrambene specifičnosti proteina i masti u kobiljem mlijeku u odnosu na humano i kravlje mlijeko

Ana Končurat ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nina Bilandžić ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb, Hrvatska
Tomislav Sukalić ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska
Željko Cvetnić ; Hrvatski veterinarski institut Zagreb - Veterinarski zavod Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 541 Kb

str. 201-212

preuzimanja: 421

citiraj


Sažetak

Zadnjih se desetljeća kobilje mlijeko istražuje kao funkcionalna i ljekovita hrana. Sastav kobiljeg, humanog i kravljeg mlijeka znatno se razlikuje, a varira i o genetskim, fiziološkim i prehrambenim čimbenicima, kao i o uvjetima okoliša. Uspoređujući ga s humanim i kravljim mlijekom, kobilje mlijeko ima nižu energetsku vrijednost i niže vrijednosti masti. Sadržaj proteina sirutke i kazeina u kobiljem mlijeku sličan je onom u humanom za prehranu ljudi i čini ga pogodnijim od kravljega. Kobilje i humano mlijeko formiraju precipitat koji je lakše probavljiv od koaguluma kravljeg mlijeka. Vanjska membrana masnih globula, kao i raspodjela di- i tri- glicerida iz kobiljeg i humanog mlijeka su slične. Postotak nezasićenih masnih kiselina u kobiljem i humanom mlijeku veći je nego u kravljem mlijeku, a najveći dio otpada na polinezasićene masne kiseline sa srednjim i većim brojem ugljikovih atoma. Kobilje mlijeko zauzima sve više prostora u nutricionizmu zbog svojih specifičnih kemijskih i nutritivnih karakteristika.

Ključne riječi

kobilje mlijeko; proteini; masti; usporedba

Hrčak ID:

262200

URI

https://hrcak.srce.hr/262200

Datum izdavanja:

24.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.412 *