Veterinarska stanica, Vol. 53 No. 3, 2022.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.53.3.10
Utjecaj lokaliteta na sigurnost i kvalitetu slavonske kobasice
Irena Perković
orcid.org/0000-0001-9790-8725
; Hrvatski veterinarski institut – Veterinarski zavod Vinkovci, Hrvatska
Dragan Kovačević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Manuela Zadravec
orcid.org/0000-0003-4382-4424
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić
orcid.org/0000-0001-6773-9473
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin
orcid.org/0000-0002-0768-0462
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Mario Škrivanko
orcid.org/0000-0002-6638-0507
; Hrvatski veterinarski institut – Veterinarski zavod Vinkovci, Hrvatska
Sažetak
Slavonska kobasica je trajna kobasica koje se u seoskim domaćinstvima u Slavoniji proizvodi tradicionalnom tehnologijom, pri kojoj se tijekom zrenja na ovitku proizvoda mogu razviti plijesni. Cilj je ovog rada bio identificirati površinske plijesni i utvrditi njihov utjecaj na kvalitetu i zdravstvenu sigurnost proizvoda, uključujući pojavnost mikotoksina okratoksina A (OTA) i aflatoksina B1 (AFB1). Tijekom rada komunicirano je sa šest proizvodnih lokaliteta na području Slavonije. Pripremljeno je 18 uzoraka slavonske kobasice koje su analizirane na kraju proizvodnog procesa u trajanju od tri mjeseca. Ukupno je identificirano 8 različitih vrsta plijesni, među kojima je dominirao rod Penicillium (88,89 %). Osim šest Penicillium vrsta, izolirana je po jedna vrste iz rodova Aspergillus (8,33 %) i Mucor (2,78 %). Identificirani su i mogući izvori OTA i AFB1, Penicillium verrucosum i Aspergillus flavus, a određena je samo prisutnost OTA i to u koncentraciji od 5,10 μg/kg.
Ključne riječi
plijesni; mikotoksini; slavonska kobasica; PCR
Hrčak ID:
263564
URI
Datum izdavanja:
31.10.2021.
Posjeta: 1.429 *