Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

HRANJIVA VRIJEDNOST PAŠNJAKA PEHČEVSKE REGIJE R. MAKEDONIJE

Tatjana Prentovič ; Fakultet poljoprivrednih nauka i hrane, Univerzitet u Skopju, Skopje, R. Makedonija
Vladimir Djabirski ; Fakultet poljoprivrednih nauka i hrane, Univerzitet u Skopju, Skopje, R. Makedonija
Nikola Pacinovski ; Univerzitet u Skopju, Institut za sločarstvo, Skopje, R. Makedonija
Goce Cilev ; Univerzitet u Skopju, Institut za stočarstvo, Skopje, R. Makedonija


Puni tekst: hrvatski pdf 59 Kb

str. 171-175

preuzimanja: 678

citiraj


Sažetak

U istraživanju je određena proizvodno hranjiva vrijednost pašnjaka u regiji Milovo, Pehčevsko područje (Maleševski okoliš), Istočna Makedonija, gdje se uobičajeno uzgajaju mali preživači (ovce i koze). Na osnovi botaničkog sustava pašnjaka, utvrđena je najveća zastupljenost trava (fam. Poaceae) sa 46%, mahunarki (fam. Fabaceae) sa 23%, korova, travolikih biljaka od kojih kao vrste Carex flava L. i Juncuns conglomeratus L. su bile zastupljene sa 12% i zeljanice koje su bile zastupljene sa 19% (Carum carvi L.-3%, Rumex acetosella-6% i Sonshus arvensis – 10%). Ustanovljeno je da pašnjak sadrži 23% visokokvalitetnih vrsta, 4% vrste vrlo dobre kakvoće, 18% vrste dobre kakvoće i 56% bezvrijednih vrsta. Imajući u vidu ove podatke, izračunata je hranjiva vrijednost pašnjaka po
Ellenbergu (1952), modificiranoj po Šoštariću-Pisačiću i Kovačeviću (1968) i ona iznosi 37%. Produktivna vrijednost pašnjaka iznosila je 0,68 t/ha suhe mase, dok je energetska vrijednost istog pašnjaka iznosila 7,48 MJ/kg.

Ključne riječi

pašnjak; botanički sastav; suha masa; hranidbena vrijednost; mali preživači

Hrčak ID:

26525

URI

https://hrcak.srce.hr/26525

Datum izdavanja:

28.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.722 *