Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.28.1.9

Nutritivna kvaliteta kukuruzne silaže na mliječnim farmama u Republici Hrvatskoj

Matija Domaćinović ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira. Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivica Vranić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivana Prakatur ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira. Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Marija Špehar ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Hrvatska
Zdenko Ivkić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Hrvatska
Dragan Solić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Vinkovačka cesta 63c, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 260 Kb

str. 60-67

preuzimanja: 481

citiraj


Sažetak

Za potrebe vrjednovanja kvalitete kukuruzne silaže, u ovome je istraživanju analizirano 270 uzoraka na mliječnim farmama u dvanaest (12) županija. Pripremljeni uzorci analizirani su uz pomoć FT-NIR uređaju uz primjenu spektrometra AgriQuant-B1 (Model: QIA 1020), kojim su analizirane vrijednosti devet (9) nutritivnih, dva (2) pokazatelja fermentacije buraga te tri (3) pokazatelja fermentacije silaže kukuruza.
Jedan fizički pokazatelj, distribucija veličine čestica silaže, određen je prosijavanjem preko sustava triju sita (Penn State Separator). Prosječne vrijednosti većine praćenih nutritivnih pokazatelja bile su zadovoljavajuće: suha tvar (ST) = 349 g kg-1, sir. protein = 65 g kg-1ST, sir. pepeo = 38 g kg-1ST, sir. vlakna = 180 g kg-1 ST, kisela deterdžentska vlakna (KDV) = 210 g kg-1ST, neutralna deterdžentska
vlakna (NDV) = 387 g kg-1ST, kiseli deterdžentski lignin (KDL) = 17 g kg-1ST, škrob = 336 g kg-1ST, neto energija mlijeka = 6,76 MJ g kg-1ST. Značajnija odstupanja u Max. i Min. utvrđena su za vrijednosti ST (156 nesukladnih uzoraka), za sirovi protein utvrđen je čak 231 nesukladan uzorak, za kisela deterdžentska vlakna 90, a za škrob 233 uzorka. Pokazatelji fermentacije buraga kao prosječna probavljiva organska tvar (pOT) iznosila je = 75,6 %, a probavljiva neutralna deterdžentska vlakna
(pNDV) = 52,8 %. Prosječna pH vrijednost je bila poželjnih 3,85, uz prosječnu koncentraciju mliječne (54,9 g kg-1ST) i octene (21,1 g kg-1ST) kiseline. Prosječne vrijednosti distribucije veličine čestica silaža, mjerene četirima frakcijama rezultirale su sljedećim vrijednostima: sito 1–5,7 %; sito 2–55,7 %; sito 3–26,1 % i posuda na dnu–12,6 %. Najjača pozitivna korelativna povezanost utvrđena je između
sirovih vlakana u odnosu na KDV (r = 0,870), NDV (r = 0,959) i KDL (r = 0,790) te između NDV-a i KDV-a (r = 0,845). Korelativna povezanost negativnoga predznaka bila je najjača između KDL-a i pOT-a (r = -0,844), škroba u odnosu na sir. vlakna (r = -0,835) i NDV (r = -0,809), te pH i mliječne kiseline (r = -0,804). Navedene korelativne veze između pokazatelja bile su i statistički visoko značajne (p < 0,001).

Ključne riječi

silaža kukuruza; nutritivna vrijednost; mliječne krave

Hrčak ID:

280044

URI

https://hrcak.srce.hr/280044

Datum izdavanja:

30.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.329 *