Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Mirisi i okusi iz lektire

Vesna Nosić ; Gimnazija "Matija Mesić", Slavonski Brod


Puni tekst: hrvatski pdf 593 Kb

str. 179-191

preuzimanja: 144

citiraj


Sažetak

Gastronomska tradicija u književnim djelima dugog je vijeka. Brojna književna djela još uvijek skrivaju bogatu gastronomsku baštinu koju treba otkriti. Gastronomija u školskim lektirama za gimnazije posebno je zanimljiva tema za istraživanje i proučavanje. Istraživanje i proučavanje izabranih lektira pokazuje da je gastronomska baština zapisana u lektirama koje pripadaju i svjetskoj i hrvatskoj književnosti. U ovaj rad uvrštene su izabrane lektire koje pripadaju samo europskoj (antičkoj, francuskoj, engleskoj, ruskoj), američkoj i hrvatskoj književnosti. Lektire koje pripadaju europskoj književnosti pisane su od antike do kasnog modernizma, lektira koja pripada američkoj književnosti napisana je u kasnom modernizmu, a one koje pripadaju hrvatskoj književnosti nastajale su od renesanse do postmodernizma.

Rad je oblikovan u jednom poglavlju. U prvom dijelu doneseni su odabrani primjeri obroka koje likovi konzumiraju u svakodnevici. U drugom dijelu predočeni su primjeri obroka koje likovi konzumiraju u raznim prigodama. U trećem dijelu navedeni su primjeri osoba koje su pripremale jela, ponekad i pića, a dodan je i kratki osvrt na gastronomsku baštinu pronađenu u odabranim lektirama iz europske, američke i hrvatske književnosti.

Ključne riječi

gastronomija; lektire; obroci; razne prigode; svakodnevica

Hrčak ID:

313749

URI

https://hrcak.srce.hr/313749

Datum izdavanja:

17.12.2023.

Posjeta: 374 *