Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/https://doi.org/10.5513/JCEA01/25.4.4360
Ekstrakcija ukupnih polifenola iz lista masline, procjena mikrobiološke čistoće i antimikrobne aktivnosti ekstrakata
Mirna MRKONJIĆ FUKA
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
*
Slaven JURIĆ
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Chemistry, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Luka HAN
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Martina GRDIŠA
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Plant Biodiversity, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Marko VINCEKOVIĆ
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Chemistry, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Irina TANUWIDJAJA
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Microbiology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
* Dopisni autor.
Sažetak
U proizvodnji plodova masline i maslinovog ulja kao nusprodukti zaostaju značajne količine listova koji predstavljaju bogat izvor biološki aktivnih tvari, posebice polifenola, te se stoga mogu iskoristi kao sirovina za njihovo izdvajanje. U tu svrhu koriste se različite metode, a jedna od njih je i ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija (UPE), koja se pokazala učinkovitom i ekonomski pristupačnom metodom. Cilj ovog istraživanja bio je usporediti učinkovitost ultrazvukom potpomognute ekstrakcije (UPE) i konvencionalne ekstrakciju (KE) u izdvajanju ukupnih polifenola iz lista masline, koristeći vodu kao otapalo, te utvrditi antimikrobno djelovanje ekstrakata kao i mikrobiološku čistoću lista masline i dobivenih ekstrakata. Kod ultrazvukom otpomognute ekstrakcije najviše koncentracije polifenolnih spojeva ekstrahirane su pri amplitudi (A) od 100%, u vremenu trajanja ekstrakcije od 6 minuta iz 6 g praha lista/L te je ova metoda pokazala veću učinkovitost u odnosu na konvencionalnu metodu ekstrakcije. Međutim, ovako dobiveni ekstrakti lista masline nisu pokazali antimikrobno djelovanje. Modificiranom ultrazvukom potpomognutom ekstrakcijom (MUPE) koja uključuje liofilizaciju, dobiven je ekstrakt lista masline s višim koncentracijama ukupnih polifenola koji je djelovao inhibitorno na bakterije Salmonella enterica subsp. enterica (DSM 14221), Escherichia coli (ATCC 25922) i Listeria innocua (ATCC 33090) pri koncentracijama 600 i 400 μg ukupnih polifenola po disku, prikazujući pritom do 37,0% učinkovitosti konvencionalnih antibiotika koji se koriste u suzbijanju infekcija uzrokovanih Gram- negativnim, odnosno do 32,6% učinkovitosti antibiotika za suzbijanje infekcija Gram- pozitivnim bakterijama. Također, u ovom istraživanju je utvrđeno da aerobne mezofilne i sporogene bakterije, bakterije iz porodice Enterobacteriaceae te plijesni i kvasci čine prirodnu mikrobiotu lista masline. Sve primijenjene metode ekstrakcije djelovale su bakteriocidno na vrste iz porodice Enterobacteriaceae, odnosno fungicidno na plijesni i kvasce. Međutim, aerobne mezofilne i sporogene bakterije utvrđene su u svim ekstraktima, neovisno o
primijenjenoj metodi ekstrakcije.found that aerobic mesophilic and sporogenic bacteria, bacteria from the Enterobacteriaceae family and molds and yeasts make up the natural microbiota of the olive leaf. All extraction methods used had a bactericidal effect on species from the Enterobacteriaceae family and a fungicidal effect on molds and yeasts. However, aerobic mesophilic and sporogenic bacteria were found in all extracts, regardless of the extraction method used.
Ključne riječi
Olea europea L.; ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija; polifenoli; patogena mikrobiota; antibiotici
Hrčak ID:
325015
URI
Datum izdavanja:
23.12.2024.
Posjeta: 0 *