Izvorni znanstveni članak
ANIMALNI PROIZVODI KAO FUNKCIONALNA HRANA
Gordana Kralik
Manuela Grčević
Zlata Gajčević-Kralik
Sažetak
Funkcionalna hrana je ona hrana koja pored osnovnih nutrijenata nužnih za rast i razvoj organizma sadrži i sastojke koji poboljšavaju zdravlje ili smanjuju rizik od nastanka bolesti, a konzumira se kao sastavni dio svakodnevne prehrane. Termin „funkcionalna hrana“ prvi se put javlja u Japanu tijekom 80-ih godina dvadesetog stoljeća, a razvio se kao pokušaj sprečavanja rasta zdravstvenih troškova potrebnih za liječenje bolesti uzrokovanih starenjem stanovništva. Različita znanstvena istraživanja pokazala su da konzumiranje
hrane koja sadrži funkcionalne sastojke (bilo da se prirodno nalaze u hrani ili da je namirnica nekim tehnološkim postupkom obogaćena funkcionalnim sastojkom) ima pozitivan utjecaj na očuvanje zdravlja i smanjenje rizika od nastanka raznih bolesti. Tijekom godina ulažu se sve veći napori u smjeru obogaćivanja hrane funkcionalnim sastojcima s ciljem prevencije bolesti i poboljšanja zdravlja te posljedično smanjenja zdravstvenih troškova. U ovom radu naglasak je stavljen na namirnice animalnog podrijetla – meso, jaja,
mliječni proizvodi – i njihove sastojke i svojstva koja ih čine funkcionalnom hranom. Također se spominju zakonske odredbe i način označavanja hrane s naglaskom na europske propise.
Ključne riječi
funkcionalna hrana; meso; jaja; mliječni proizvodi; zdravlje
Hrčak ID:
56763
URI
Datum izdavanja:
15.6.2010.
Posjeta: 3.969 *