Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kefir

Dimitrije Sabadoš ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.424 Kb

str. 25-34

preuzimanja: 2.360

citiraj


Sažetak

Po svojem porijeklu kefir je nacionalni mliječni proizvod gorštačkih tatarskih plemena sjevernog Kavkaza (Sjeverna Osetija), gdje i danas predstavlja veoma cijenjenu svakodnevnu vrstu hrane. Iz ovog područja raširio se je postepeno po cijeloj Europi, a poznat je i izvan nje. U prvotnom obliku pripremao se od pradavnih vremena iz mlijeka držanog u drvenim bačvama ili kožnatim mješinama, koje se nisu nikad potpuno praznile, nego su se uvijek nadopunjavale novim količinama mlijeka.

Ključne riječi

kefir; proizvodnja krefira

Hrčak ID:

64752

URI

https://hrcak.srce.hr/64752

Datum izdavanja:

7.2.1958.

Posjeta: 3.872 *