Sjemenarstvo, Vol. 28 No. 1-2, 2011.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ BAKTERIZACIJE NA GOSPODARSKA SVOJSTVA NOVIH KULTIVARA OZIMOG GRAŠKA
Oliver FRIŠČIĆ
; Podravsko gospodarstvo d.o.o. Koprivnica
Darko UHER
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Karmen Abramović-Friščić
; Podravsko gospodarstvo d.o.o. Koprivnica
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije sjemena graška s dva
soja Rhizobium leguminosarum bv. viciae na broj i masu kvržica na korijenu
graška te prinos i kvalitetu kultivara ozimog graška Maksimirski rani i Ozimi
šampion u smjesi sa sortom ozime pšenice Sana. Istraživanje je provedeno u
vegetacijskoj godini 2009/2010. na pokušalištu Agronomskog fakulteta
Sveučilišta u Zagrebu gdje je izvršena bakterizacija sjemena graška sa
sojevima R. leguminosarum bv. viciae 1001 kao referentnim i autohtonim
sojem R. leguminosarum bv. v viciae KŽ 26.
Primjenom bakterizacije oba kultivara dala su bolje rezultate (broj
kvržica, broj mahuna, masu 1000 zrna, masu zrna po biljci, sadržaj sirovih
bjelančevina, prinos zrna, masu suhe tvari) u odnosu na kontrolnu varijantu.
Maksimirski rani dao je bolje rezultate bakterizacijom sa sojem R.
lguminosarum bv. viciae 1001, a kultivar Ozimi šampion sa sojem R.
leguminosarum bv. viciae KŽ 26. Ozimi šampion bakteriziran sa sojem R.
leguminosarum bv. viciae KŽ 26 imao je najveći broj kvržica na korijenu
(43), masu suhe tvari kvržica (0,21 g) i masu zrna po biljci (6,7 g), masu
1000 zrna (149 g), najveći sadržaj sirovih bjelančevina u zrnu (260 g/kg) te
najveći prinos zrna (3.082 kg/ha) kao i prinos sirovih bjelančevina (802
kg/ha). Kultivar Maksimirski rani bakteriziran sa sojem Rhizobium
leguminosarum bv. viceae 1001 imao je najveći broj mahuna (17) i najveći
broj zrna po biljci (52).
Istraživanjem je potvrđena važnost kompatibilnosti soja za predsjetvenu
bakterizaciju i kultivara graška u poljskim uvjetima. Izbor odgovarajućeg
soja za određeni kultivar može značajno povećati prinos i kvalitetu
uzgajanog kultivara ozimog graška.
Ključne riječi
ozimi grašak; bakterizacija; prinos; kvaliteta
Hrčak ID:
77202
URI
Datum izdavanja:
27.10.2011.
Posjeta: 1.570 *