Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Međunarodni standardi za ocjenjivanje mliječnih proizvoda

France Kervina
Vanja Habjan Penca
Bogdan Perko ; Institut za mlekarstvo, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani, Ljubljana


Puni tekst: hrvatski pdf 671 Kb

str. 47-50

preuzimanja: 667

citiraj


Sažetak

Senzorsko ocjenjivanje prehrambenih proizvoda vrlo je važan čimbenik u provjeravanju i podizanju njihove kakvoće, a time i unapređenju prodaje. S obzirom na veliku ponudu sve je više prisutna činjenica, da je lakše proizvesti nego prodati, a može se za odgovarajuću cijenu prodati samo kvalitetan proizvod. To vrijedi u punoj mjeri i za mliječne proizvode. Teškoća je u tome što se kod mliječnih proizvoda senzorske analize i ocjenjivanja izvode vrlo raznoliko, kako zbog kvalifikacije ocjenjivača tako i zbog metodike izraza pa i deklaracije proizvoda. Time je u suštini onemogućeno bilo kakvo uspoređivanje kakvoće istoimenih proizvoda, jer su kriteriji često posve različiti. To se događa kod ocjenjivanja unutar pojedinih zemalja i u međunarodnim mjerilima što dovodi do poteškoća zbog sve slobodnijeg protoka roba, među kojima svakako i mliječnih proizvoda.

Ključne riječi

mliječni proizvodi; ocjenjivanje; međunarodni standardi

Hrčak ID:

93341

URI

https://hrcak.srce.hr/93341

Datum izdavanja:

2.2.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.506 *