Izvorni znanstveni članak
Kemijska i higijenska kvaliteta mlijeka na farmama mliječnih krava u tri hrvatske regije
Zoran Bašić
; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb, Hrvatska
Rajka Božanić
; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Miljenko Konjačić
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb, Hrvatska
Jasna Đermadi
; Pliva Hrvatska - Istraživanje i razvoj, Prilaz baruna Filipovića 25, Zagreb, Hrvatska
Neven Antunac
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb, Hrvatska
Vera Volarić
; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi kemijsku i higijensku kvalitetu sirovog mlijeka sa 30 obiteljskih gospodarstava različitih veličina stada, iz istočne, središnje i južne regije u Hrvatskoj. U uzorcima sirovog mlijeka (n=360) određen je udio mliječne masti, bjelančevina, suhe tvari, te broj mikroorganizama i somatskih stanica. Analizirano mlijeko potjecalo je od krava holstein, simentalske i smeđe pasmine te njihovih križanaca. Kemijski sastav mlijeka određen je metodom infracrvene spektrofotometrije, mikrobiološka kvaliteta mlijeka epifluorescentnom protočnom citometrijom, a broj somatskih stanica u mlijeku određen je fluoro-opto-elektronskom metodom. Utvrđeni rezultati kemijske kvalitete mlijeka u potpunosti su udovoljavali uvjetima “Pravilnika o kakvoći svježeg sirovog mlijeka”, za sve skupine malih i velikih gospodarstava iz istočne, središnje i južne regije. Što se ukupnog broja mikroorganizama tiče, jedino skupina malih gospodarstava iz južne regije nije udovoljila uvjetima pravilnika. Mlijeko proizvedeno na malim gospodarstvima južne regije sadržavalo je značajno (P<0,0001) veći broj mikroorganizama u odnosu na mlijeko proizvedeno na drugim gospodarstvima. Utvrđena je značajna razlika (P<0,01) između broja somatskih stanica (BSS) u mlijeku velikih gospodarstava svih triju regija, dok između BSS u mlijeku malih gospodarstava različitih regija nije utvrđena značajna razlika (P<0,05).
Ključne riječi
mlijeko; kemijska kvaliteta; mikrobiološka kvaliteta; farma mliječnih krava
Hrčak ID:
94301
URI
Datum izdavanja:
21.12.2012.
Posjeta: 3.062 *